Wat is Khaya-hout?

Khaya woodware duurzame houten borden bekers en snijplanken va khaya-hout

Khaya-boom 

De Khaya Senegalensis is van oorsprong een Afrikaanse boom -  Afrikaans mahonie genoemd, hij is verwant aan de Meliaceae - die ook groeit in Vietnam vanwege het klimaat. De Khaya-boom is een snel groeiende soort, hij groeit twee zo snel als traditioneel Amerikaans mahonie. Binnen 10-12 jaar zijn ze volwassen. 

Khaya gedijt goed

Een jonge Khaya-plant ontwikkelt binnen het eerste jaar een diep wortelgestel waardoor hij goed tegen de droogte kan en met succes in Vietnam wordt gekweekt in aangeplante bossen, die duurzaam beheerd worden door lokale boeren. De Khaya-boom verliest nauwelijks zijn bladeren, heeft vruchten waarvan kookolie wordt gemaakt en gedijt goed op arme droge grondgebieden.

Duurzaam hout

In tegenstelling tot sommige andere geïmporteerde houtsoorten is Khaya Senegalensis niet-invasief en niet schadelijk voor het milieu. En vanwege de korte groei- en rijpingsperiode wordt dit hout beschouwd als duurzaam. Het is hardhout maar laat zich gemakkelijk bewerken. Traditioneel wordt Khaya-hout gebruikt voor botenbouw, maar ook voor kunstobjecten, gitaren en kookgerei. Wij maken er servies van dat jarenlang meegaat en er prachtig uitziet!

Esthetisch hout

Khaya mahoniehout heeft vers gezaagd een roze kleur die langzaam verandert in roodbruin. Het hout vertoont mooie glanzende tekeningen die veroorzaakt worden door de kruisdraad, hetgeen er zeer kunstzinnig uitziet. Het spint van Khaya-hout is meestal 30 - 80 mm breed en geelachtig tot lichtroze van kleur. In verse toestand is het kleurverschil tussen spint en kernhout niet groot, maar later wordt het veel duidelijker onder invloed van het licht en ontstaan er esthetische patronen.