Khaya Woodware, khaya houten borden, houten kommetjes, houten snijplank

Over ons

Het merk Khaya is opgericht in 2020 vanuit een gezamenlijke liefde voor de natuur, kunst en duurzaam design. We zijn een klein familiebedrijf met artistieke roots en runnen Khaya Woodware met veel passie en aandacht. 

Founder Lucienne, marketeer in hart en nieren, is fan van minimalisme, master in styling en wordt helemaal happy van het buitenleven. Zoon Max, art director en kunstliefhebber, houdt van creatieve concepten en is designer pur sang. Dochter Lisa, brand manager, is food fotograaf en gek op lekker eten, zij heeft de meest duurzame skills. 


Het idee ontstond tijdens een bezoek aan Vietnam, ver van de groene rijstvelden, tussen het kleurrijke street food en omringd door de meest vriendelijke mensen op aarde, maakten we voor het eerst kennis met traditioneel houtbewerken. Op dat moment zagen we functionaliteit, duurzaamheid en esthetiek samenkomen in onze ambitie een eigen business te beginnen met eco-vriendelijke producten.


We kozen voor de merknaam Khaya, naar de gelijknamige duurzame houtsoort en als eerbetoon aan de natuur. We lieten in eerste instantie Rice Bowls, Cups, Sushi Trays & Plates maken, en waren erg nieuwsgierig naar het resultaat. Het leek een eeuwigheid te duren voordat de collectie in Nederland aankwam. Maar het was het wachten waard; je voelt de kwaliteit, je proeft de natuur en je ziet de kunstzinnige uitstraling van ieder item. 

Lucienne

Ik hou ontzettend van de natuur. De kleuren, de geuren, de organische vormen, en de stilte zorgen ervoor dat ik geïnspireerd raak en voldoende energie heb om ertegenaan te gaan. Over energie gesproken - lang was ik werkzaam in de windenergiebranche. Daar heb ik veel geleerd over duurzaamheid en de impact die mensen hebben op onze planeet, maar dat het nog niet te laat is als we nu milieubewuste keuzes maken. In die periode dacht ik al na over een eigen bedrijf met duurzame producten die onze aarde niet zouden aantasten. En dat dit nu gelukt is, vind ik echt fantastisch!

Lisa

Mijn passie voor food, natuur en fotografie valt volledig samen binnen Khaya. Bij het zien van de borden kreeg ik meteen inspiratie voor heerlijke recepten en ik zag de food foto’s al helemaal voor me. Tijdens mijn studie Future Planet Studies heb ik mij voor Khaya gefocust op social media, fotografie en heb ik het idee van de Imperfection Box geïnitieerd. Deze verrassingsbox is gevuld met net niet perfecte Khaya producten, die te mooi zijn om te laten liggen. Hierdoor krijgen daadwerkelijk al onze producten een mooie bestemming. Na mijn reis door Vietnam heb ik alleen maar meer inspiratie gekregen. Qua skills vullen we elkaar als familie perfect aan, maar is het ook gewoon super gezellig om dit avontuur samen te doen. 

Max

Toen m’n moeder met het idee kwam en de eerste samples uit Vietnam liet zien, ben ik meteen gaan schetsen. Achter in de bus richting Utrecht Leidsche Rijn maakte ik het ontwerp dat leidde tot het merk Khaya. Als art director kreeg ik de taak om het idee vorm te geven. Daar kan ik helemaal in opgaan. Ook ik hou van de natuur, ben nieuwsgierig en reislustig, en tevens een echte maker en ondernemer. Samen met m’n moeder en zusje bouwen aan Khaya vond én vind ik nog steeds geweldig!

Brandmark

Ons Khaya logo is een mooi conceptueel design, dat door Max is bedacht. Letterlijk genomen is het een tafel, waar onze ´tableware´ op kan staan, maar het is ook de K van Khaya die gekanteld is. Die K is niet zomaar willekeurig gekozen. Het is een onderdeel van een Aziatisch teken dat voor ´wood´ staat. Dit teken is door Max dusdanig vormgegeven dat het ´wooden tableware´ voorstelt.  

De identiteit van ons merk weerspiegelt de Aziatische eenvoud en elegantie van onze producten en laat tegelijkertijd de duurzame waarden van Khaya Woodware zien. Ons logo staat onder ieder product gebrandmerkt voor nog meer onderscheidend vermogen, en daar zijn we super trots op!Over Khaya

Ons doel

Khaya maakt ambachtelijk houten servies en bestek met een minimale impact op het milieu. Onze producten gaan lang mee, zijn recyclebaar en volledig biologisch afbreekbaar. Ons doel is om duurzaamheid, functionaliteit en esthetiek te verenigen tot een mooi product met een missie. We willen iedereen laten zien dat een duurzame lifestyle helemaal niet moeilijk of duur hoeft te zijn en gewoon thuis aan de eettafel kan beginnen.

khaya woodware, duurzaam servies, houten kommetjes

Onze missie

We streven ernaar dat iedereen zijn ecologische voetafdruk verkleint, zodat we onze mooie aarde kunnen doorgeven aan de volgende generatie.  Khaya is supporter van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en we komen in actie voor de bossen. Met ieder verkocht product dragen we bij aan duurzaam bosbeheer: het herstellen, behouden en beschermen van bossen. Met onze donaties ondersteunen we projecten tegen ontbossing in het Amazonegebied.

duurzaam hout, khaya hout, houten servies, houten kommen, houten bekers

Ons  hout

Ons Khaya-hout komt van lokaal aangeplante bossen in Vietnam die duurzaam beheerd worden door boeren. Voor iedere gekapte boom wordt weer een nieuwe geplant. De Khaya Senegalensis is een snel groeiende soort die goed gedijt op arme grond. Het hout wordt vaak gebruikt om gitaren van te maken, maar de toepassingen zijn echt eindeloos. De natuurlijke zachtheid zorgt voor een gemakkelijke bewerking, de hardheid voor langdurig gebruik.


Houten ontwerpen, houten design, houten leaf platter, houten schaaltje

Creative genen

We vinden het leuk om zelf te ontwerpen - dat lukt lang niet altijd - maar creativiteit zit zeker in de familie. Onze ene grootvader was timmerman en maakte prachtige houten meubels en woonaccessoires. De andere was kunstschilder en docent binnenhuisarchitectuur, en tevens mede-oprichter van de eerste kunstacademie in Utrecht. Daarnaast maakte hij ook design meubels en beeldende kunst.

Inspiratie uit de natuur

Zelf halen we veel inspiratie uit de natuur. Je vindt ons vaak in het bos, aan het strand of ergens op de hei. Een gevallen beukenblad stond model voor onze Leaf platter en een gevonden schelp bracht ons op het idee voor de Seashell platter. Voor al onze ontwerpen geldt dat het een functionele vorm moet hebben, dat het er kunstzinnig uit moet zien en dat je er jaren van kunt genieten!

Puur vakmanschap

Onze producten zijn Vietnamees vakmanschap. Ambachtelijk houtsnijwerk en houtdraaiwerk met behulp van eenvoudige machines. Elk stuk vertelt een verhaal, is uniek en staat voor puurheid en kwaliteit. 

Bekijk ons lookbook

In de catalogus vind je onze bijzondere collectie, maar ook achtergrondinformatie en duurzame inspiratie.

WWF

Supporter van het Wereld Natuur Fonds

Met elke aankoop steunt Khaya het Wereld Natuur Fonds. Onze donaties dragen bij aan duurzaam bosbeheer.