Onderhoud hout

Onze producten zijn bewerkt met milieuvriendelijke olie (een extract uit de zaden van de Tung boom, een inheemse soort in Vietnam). Een 100% natuurlijke olie die geen oplosmiddelen bevat en goed uithard na verschillende lagen. Deze transparante olie versterkt de kleur van het hout, zorgt voor een matte glans, waterbestendigheid en voedselveiligheid. 

Met de hand afwassen

Khaya-hout gaat jarenlang mee, mits het goed wordt onderhouden. Je mag onze producten niet in de oven of vaatwasser doen, dus even met de hand afwassen - en dat gaat supersnel door de waterafstotende afwerking - en meteen even afdrogen. Kleine moeite toch? Opfrissen met koudgeperste lijnzaadolie

Na veelvuldig gebruik (of eens in de zoveel tijd) kun je je Khaya product insmeren met een paar druppeltjes drogende olie, zoals koudgeperste lijnzaadolie, walnootolie of druivenpitolie. Even laten intrekken, daarna met een doek uitwrijven, dan glanst je product weer als nieuw. Geen vettige olie gebruiken, zoals olijfolie, dat blijft vet aanvoelen en kan je gerechten aantasten. 


Krassen wegpoetsen

Krassen op snijplanken zijn niet te voorkomen. Je kunt ze een paar keer per jaar wegpoetsen met fijn schuurpapier (korrel 600) daarna opnieuw insmeren met een drogende olie.

Schoonmaken houten snijplank

In de groeven van een houten snijplank kunnen etensrestjes achterblijven. Je kunt een houten snijplank goed schoonmaken met zout en citroensap. Strooi een flinke hand zout met het sap uit een citroen op de plank en wrijf met een schone doek, daarna afspoelen onder de kraan en insmeren met een drogende olie.

Khaya Woodware, houten snijplank, houten borrelplank, duurzaam khaya hout