Wat is Khaya hout?

De Khaya Senegalensis

De Khaya Senegalensis is van oorsprong een Afrikaanse boom - ook wel Afrikaans mahonie genoemd. Hij is verwant aan de Meliaceae, een soort die ook veelvuldig voorkomt in Vietnam vanwege het klimaat. De Khaya boom is een snel groeiende soort, hij groeit twee keer zo snel als traditioneel Amerikaans mahonie. Binnen 10-12 jaar zijn ze volwassen. 

Een Khaya boom groeit snel

Een jonge Khaya plant ontwikkelt binnen het eerste jaar een diep wortelgestel, waardoor hij goed tegen de droogte kan. En met succes in Vietnam wordt gekweekt in aangeplante bossen, die duurzaam beheerd worden door lokale boeren. De Khaya boom verliest nauwelijks zijn bladeren, geeft vruchten waarvan kookolie wordt gemaakt en gedijt goed op arme droge grondgebieden.

Khaya Woodware, khaya hout, khaya boom

Duurzaam Khaya hout

In tegenstelling tot sommige andere geïmporteerde houtsoorten is Khaya Senegalensis niet-invasief en niet schadelijk voor het milieu. En vanwege de korte groei- en rijpingsperiode wordt dit hout beschouwd als duurzaam. Het is hardhout maar laat zich gemakkelijk bewerken. Traditioneel wordt Khaya hout gebruikt voor botenbouw, maar ook voor gitaren en kookgerei. Wij maken er servies van dat jarenlang meegaat en er ook nog eens prachtig uitziet!

Esthetisch Khaya hout

Khaya hout heeft vers gezaagd een roze kleur die langzaam verandert in roodbruin. Het hout vertoont mooie glanzende tekeningen die veroorzaakt worden door de kruisdraad, hetgeen er zeer kunstzinnig uitziet! Het spint van Khaya hout is meestal 30 - 80 mm breed en geelachtig tot lichtroze van kleur. In verse toestand is het kleurverschil tussen spint en kernhout niet groot, maar later wordt het veel duidelijker onder invloed van het licht en ontstaan er prachtige patronen.

Khaya Woodware, khaya hout, houten borden, houten kommetj, houten bekers
WWF

Supporter van het Wereld Natuur Fonds

Met elke aankoop steunt Khaya het Wereld Natuur Fonds. Onze donaties dragen bij aan duurzaam bosbeheer.